سرویس بینالملل «تابناک» ـ اسرائیل باید برای برقراری صلح در خاورمیانه خود و سیاستهایش را تغییر دهد و همواره حادثه هولوکاست را دستاویزی برای انتقام قرار ندهد.
«راجر کوهن»، ستوننویس روزنامه «نیویورک تایمز» در یادداشتی، با انتقاد از سیاستهای دولت «بنیامین نتانیاهو»، خواستار تغییر در سیاستهای این رژیم شده است. کوهن در این یاداشت مینویسد: درست است که حادثه هولوکاست حادثه بسیار تلخی بوده است، اما این رخداد، مربوط به شصت و پنج سال پیش است و اغلب افراد مرتبط با آن تا کنون از دنیا رفتهاند. با وجود این، «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم اسرائیل در سخنرانی ماه گذشته خود در سازمان ملل، سی پاراگراف اول سخنرانی خود را به جنایات نازیها، خطرات ایران مدرن و القاعده اختصاص داد؛ خطراتی که تنها اسرائیل در میان کشورهای جهان در برابر همه آنها ایستاده است.
وی میافزاید: خلاصه کلام، نتانیاهو این بوده است که اکنون تمدن در برابر وحشیگری ایستاده است. جنگ امروز، جنگ انسانهای قرن بیست و یک با انسانهایی است که در قرن نوزدهم جا ماندهاند. جنگ علاقهمندان به زندگی در برابر علاقهمندان به مرگ است. با وجود این، اکنون زمانی است که باید با چشم دیگری منازعه خاورمیانه را بررسی کرد و به جای ارایه چشماندازی غمناک از آن، چشم اندازی دقیق از آن ارایه داد.
کوهن در ادامه مینویسد: آنچه در خاورمیانه میگذرد، تلاش برای ایجاد نوعی متفاوت از توازن قوا میان اسرائیل ـ با در اختیار داشتن حدود دویست کلاهک هستهای ـ و ایران و اعراب است. تمدنهای متفاوتی در خاورمیانه هست که دیدگاههای گوناگونی نسبت به مدرنیته و مذهب دارند، اما اغلب آنان خواهان سازگار نمودن این مفاهیم با هم هستند؛ اما آنچه در این میان مشکل ساز است، دیدگاه اسرائیل است که کمتر از دیگران خود را در معرض تغییر قرار میدهد و در این میان، خود را یک استثنا میداند و اوباما نیز میکوشد تا به اسرائیلی بفهماند که تصور واقعگرایانهتر و عاری از تخیلی نسبت به خود داشته باشند. بر این اساس، مخالفت نکردن آمریکا در ماه گذشته با طرح خلع سلاح هستهای همه کشورهای خاورمیانه و از جمله اسرائیل و پیوستن همه آنها به معاهده منع تکثیر و گسترش سلاحهای هستهای در این راستا ارزیابی میشود.
این تغییر در سیاست آمریکا در قبال سلاحهای هستهای اسرائیل محسوس و قابل درک است، چرا که برخورد نکردن با اسرائیل از یک سو و برخورد با ایرانی که عضو «ان پی تی» است، یک استانداردی دوگانه تلقی میشود و اوباما آن را دوست ندارد؛ بنابراین، لازم است که اسرائیل این حس استثنا بودن خود در داشتن سلاح هستهای را از ذهنش پاک کند و به معاهده «ان پی تی» بپیوندد. برای تغییر خاورمیانه، اسرائیل نیز باید تغییر کند و دست از ادعای استثنا بودن ملتش بردارد و به این نکته برسد که کشوری معمولی همانند دیگر کشورهاست.