خاویر سولانا رئیس سیاستخارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که کشورهای 1+5 خواستار تضمین از تهران مبنی بر غیرنظامیبودن فعالیتهای هستهای هستند.
به گزارش سرویس بینالملل «فردا» و به نقل از سایت خبری “میدلایست آنلاین”، سولانا مسئولیت برگزاری گفتگو با سعید جلیلی، عضو ارشد تیم مذاکره هستهای ایران را به همراه مقاماتی از انگلیس، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا در شهر ژنو برعهده دارد که برای اولین بار در 14 ماه گذشته برگزار شده است.
با وجود آنکه آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها در دو سال اخیر تاکید کرده است که هیچ گونه نشانه ای از نظامی بودن فعالیت های ایران وجود ندارد, سولانا در حاشیه نشست وزرای دفاع اتحادیه اروپا بازهم گفته بود:” در حال حاضر ما هنوز ضمانتهای لازم برای اثبات صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای را دریافت نکردهایم.”
او به عنوان شخصی که خواستار توقف برنامههای هستهای ایران در مقابل توقف در تحریمها است، این گفتگوها را “آزمونی” برای قصد ایران نامید.
گردون براون نخست وزیر انگلیس نیز اظهار کرد:” من به ایران گفتم که هفته سختی را پیش رو خواهد داشت.”
ایران سالها بر حق خود برای داشتن انرژی صلحآمیز و غیر نظامی هستهای و دستیابی به این نوع سوخت برای نیروگاه های خود تاکید کردهاست. این کشور هفته گذشته از ساخت تاسیسات نیروگاهی جدیدی خبر داد.
برخی از کشورها مدعی شدند که تاخیر ایران در مطلع کردن آژانس برای ساخت نیروگاه فوق، این باور را بیشتر تقویت میکند که ایران خواستار دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای است. البته این ادعا هیچگونه منطقی ندارد و تحلیلگران بینالمللی معتقد هستند که اتهامات فوق تنها جنبه سیاسی دارد
علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در مصاحبهای با شبکه پرس تیوی اظهار کرده بود که ایران “در آینده بسیار نزدیک” برنامه زمان بندی برای بازدید از آن را به آژانس انرژی اتمی ارائه خواهد کرد.
قبل از آن هم کشور فوق بسته پیشنهادی جدید خود را در راستای گفتگوهای روز پنجشنبه ارائه کردهبود. در این بسته پیشنهادی ایران بدون اشاره به برنامههای هستهای خود به خلع و منع گسترش تسلیحات هستهای در جهان اشاره کرده است.
مقامات ایرانی با تاکید بر حق داشتن برنامه صلحآمیز هستهای آن را غیرقابل گفتگو عنوان کردند.
محمدرضا جلیلی، کارشناس برنامههای ایران در موسسه Geneva’s Graduate اظهار داشت استراتژی تهران” بر اساس مشاهدات حدوت هفت سال اخیر, مبتنی بر دست نکشیدن از هیچ کدام از مواضع هستهای و کسب زمان است.”
فیتسپاتریک کارشناس منع گسترش تسلیحات هستهای در موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در لندن میگوید، ایران میتواند برای جلب نظر روسیه و چین پیشنهاد کند که با برخی از خواستههای آژانس را می پذیردد، اما این امر مشکل آنها را برای محدود کردن برنامه هستهای ایران حل نمی کند.
در همین حال، برخی از تحلیلگران به تغییر موضع روسیه در قبال ایران اشاره کرده اند.
پس از اینکه دیمیتری مدودف، رئیسجمهور روسیه، به امکان موافقت کشورش با پیشنویس تحریمها علیه ایران اشاره کرد، سرگی ریابکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه این هفته اظهار داشت که مسکو مایل است شاهد “پیشرفتهای جدی” در مذاکرات هستهای ژنو باشد.
فیتس پاتریک همچنین میگوید:” این نشانه آشکاری از تغییر موضع روسیه و احتمال پاسخ مثبت این کشور به تلاش آمریکا برای بهبود و آغاز نویی در روابط با این کشور است.”
ایران بر داشتن حق خود برای گسترش تکنولوژی هستهای پافشاری میکند و مقامات ایرانی میگویند از این انرژی تنها برای سوخت نیروگاه های داخلی و به منظور بهبود اوضاع مردم کشور استفاده خواهد کرد.
اگر چه ایران داری نفت است، برای 40 درصد از مصرف داخلی خود هنوز به واردات بنزین وابسته است.
در منطقه تنها اسرائیل دارای تسلیحات هستهای است.
ناظران میگویند، به دلیل قدرت و نفوذ یهودیان و لابیهای صهیونیستی در آمریکا و کشورهای اروپایی، این کشورها در مورد برنامههای هستهای منطقه سیاستی دوگانه اتخاذ کردهاند.
تهران بارها علیه تهدید جنگ آمریکا و اسرائیل اعتراض کردهاست و به آنها هشدار داده است که هرگونه دستدرازی و تجاوز به خاک خود را تلافی خواهدکرد.